Η φυγή των γιατρών και περί κινήτρων

Η φυγή των γιατρών και περί κινήτρων

Κύριε διευθυντά

Ο ιατρός κ. Α. Παπαγιάννης (1/11/2023) πρότεινε για να στελεχωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με γιατρούς και να αντιμετωπισθεί έτσι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία να υπηρετεί κάθε γιατρός που αποφοιτά από την ιατρική σχολή επί «ορισμένα χρόνια ως αντιστάθμισμα για τις δωρεάν σπουδές που του παρέχει το κράτος». Και εύχεται διαβούλευση φορέων (υπουργείου – ιατρικών συλλόγων κ.λπ.) για την «εφαρμογή του μέτρου».

Μόνον ως άνοστο αστείο μπορεί να ακουστούν τέτοιες απόψεις. Η απροθυμία νέων γιατρών για εργασία στα νοσοκομεία της χώρας (κυρίως της περιφέρειας) καθώς και η προτίμησή τους για άλλες χώρες (πολλοί το σχεδιάζουν ήδη πριν από την απόκτηση πτυχίου) είναι προφανής: ερμηνεύεται: Οι συνθήκες εργασίας εκεί (στο εξωτερικό) είναι ασυγκρίτως καλύτερες από τις εδώ. Οσο η διαφορά συνθηκών δεν μειώνεται (αντίθετα φοβάμαι αυξάνεται…) το φαινόμενο θα επιδεινώνεται.

Το κακό «θεραπεύεται» μόνον με τα κατάλληλα κίνητρα που θα καταστήσουν την εργασία του γιατρού στην Ελλάδα ελκυστικότερη από σήμερα.

Πώς και με τι κίνητρα αυτό θα επιτευχθεί; Θέλει πολλή συζήτηση και συνεργασία ειδικών με τις κρατικές αρχές, τους πολιτικούς και το ιατρικό σώμα. Eίναι θέμα καθόλου εύκολο που δεν λύνεται ούτε εύκολα ούτε άμεσα. Οσο χρονίζει θα επιδεινώνεται και θα οξύνεται. Ομως: είναι βέβαιον ότι οι διάφορες μέθοδοι υποχρεωτικής μεταβάσεως του γιατρού στην περιφέρεια δεν αποτελούν «κίνητρo». Αντίθετα, λειτουργούν στρεβλωτικά και τελικά εξελίσσονται σε παράγοντα που επιδεινώνει περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες του γιατρού στον τόπο (άρα ευνοούν την αποδημία του).

Εάν π.χ. η πολιτεία καταφύγει στην εύκολη λύση της υποχρεωτικότητας που σοφίστηκε ο κ. Παπαγιάννης, θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο τον εκπατρισμό του γιατρού ήδη από το στάδιο του φοιτητή.

Ακόμη: τέτοιο μέτρο δεν θα αφορά φυσικά αποφοίτους ιατρικής ιδιωτικών πανεπιστημίων και του εξωτερικού. Επομένως υποβιβάζει ακόμη περισσότερο τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια που αντίθετα εάν δεν ενισχυθούν θα ακολουθήσουν τη θλιβερή συνολική έκπτωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή